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  1. 東日本歯学雑誌 1巻1号‐23巻2号(1982-2004)
  2. 18巻1号(1999/06/30)

Effects of dietary consistency and water content on the amylase activity in parotid glands and pancreas of adult rats

https://hsuh.repo.nii.ac.jp/records/8414
https://hsuh.repo.nii.ac.jp/records/8414
0673ddd3-027b-4edc-8658-b6aaaa20e05f
名前 / ファイル ライセンス アクション
KJ00003417146.pdf Effects of dietary consistency and water content on the amylase activity in parotid glands and pancreas of adult rats (420.3 kB)
Item type 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(ELS)(1)
公開日 1999-06-30
タイトル
タイトル Effects of dietary consistency and water content on the amylase activity in parotid glands and pancreas of adult rats
言語 en
言語
言語 eng
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Pelleted diet
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Powdered diet
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Liquid diet
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 parotid amylase
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Pancreatic amylase
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ページ属性
内容記述タイプ Other
内容記述 P(論文)
言語 ja
記事種別(日)
ja
原著
記事種別(英)
en
ORIGINAL
著者名(英) KURAHASHI, Masashi

× KURAHASHI, Masashi

WEKO 25433

en KURAHASHI, Masashi

Search repository
INOMATA, Koshiro

× INOMATA, Koshiro

WEKO 25434

en INOMATA, Koshiro

Search repository
著者所属(英)
en
Department of Medical Sciences, School of Nursing and Social Services Health Sciences University of Hokkaido
著者所属(英)
en
Department of Oral Physiology, School of Dentistry, Health Sciences University of Hokkaido
抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 The effects of dietary consistency and water content on the amylase activity in parotid glands and pancreas were investigated in adult rats. The parotid amylase activity was markedly lower in rats fed a liquid diet than in rats fed a powdered or control diet for 2 weeks. The parotid amylase activity in rats fed the powdered diet was not different from in the rats fed the pelleted diet. The pancreatic amylase activity was slightly but statistically significantly lower with the liquid diet than with the pelleted diet. These results suggest that in adult rats the stimuli by the contact of the dry diet to the oral mucosa are more important for the maintenance of parotid amylase activity than those induced by mastication of dry diet. The intra-oral sensation induced by feeding the pelleted diet appears to be necessary for the maintenance of pancreatic amylase activity.
言語 en
雑誌書誌ID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN0008135X
書誌情報 ja : 東日本歯学雑誌

巻 18, 号 1, p. 1-6, 発行日 1999-06-30
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Ver.1 2023-05-15 12:34:02.317049
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KURAHASHI, Masashi, INOMATA, Koshiro, 1999, Effects of dietary consistency and water content on the amylase activity in parotid glands and pancreas of adult rats: 1–6 p.

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